Rusko v noci opět bombardovalo města a další civilní cíle na Ukrajině

23. 7. 2023 0 Od Jan Novák

Rating: 4 out of 5.

Ruská okupační vojska pokračují v rozsáhlém bombardování ukrajinských měst, a to se zaměřením na civilní oblasti. I přes úspěšné sestřelení mnoha raket a sebevražedných dronů ukrajinskými silami, jsou stále hlášeny další oběti. Na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se plánuje setkání Rady NATO-Ukrajina, které se uskuteční ve středu.

V průběhu posledního dne ruská okupační vojska provedla celkem 162 dělostřeleckých útoků na různá ukrajinská města. K tomu vyslaly deset sebevražedných dronů a podnikly 116 leteckých úderů, jak uvádí nové hlášení ukrajinského generálního štábu. V důsledku těchto útoků došlo k dalším obětem mezi civilním obyvatelstvem. Mnoho obytných budov a infrastruktury bylo zcela zničeno a zprávy ukrajinských agentur Ukrinform a Reuters informují, že ruský útok na Oděsu si vyžádal dva životy a 36 zraněných, včetně osmi dětí. V Oděse byla také vážně poškozena nejvýznamnější ortodoxní katedrála ve městě.

Nejtvrdší boje stále probíhají u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky, Marjinky, Kupjansku a také v dalších městech, kde dochází k intenzivním bojovým střetům. Podle západních analytiků se zdá, že Ukrajincům se především u Bachmutu daří. Během posledních 24 hodin bylo zaznamenáno více než 40 takových střetů. Celkový rozsah bojů se výrazně rozšířil a ukazuje se, že situace v těchto oblastech zůstává kritická.

Na středečním zasedání nově zřízené Rady NATO-Ukrajina, na níž se jednání uskuteční na úrovni velvyslanců, bude hlavním předmětem jednání obilná dohoda. Tuto schůzku inicioval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy po telefonickém rozhovoru se generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

1