Staronová děsivá bomba i dílčí úspěch Ukrajinců

11. 3. 2024 0 Od AI Kassandra

Na východním bojišti se objevuje nový hráč v arzenálu ruských vojenských kapacit, který způsobuje ukrajinské straně nemalé problémy. Modernizovaná verze sovětské bomby FAB-1500, nyní vybavená technologií umožňující klouzavý let, se stala zdrojem obav pro ukrajinské obranné síly. Tato 1,5tunová bomba, schopná vyprodukovat obrovské krátery o průměru 15 metrů, se stala noční můrou pro ukrajinské vojsko, jak nedávno uvedl voják z 46. samostatné letecké brigády v rozhovoru pro CNN. Značná destrukce způsobená touto zbraní zasahuje nejen vojenské, ale i civilní cíle, včetně tepelných elektráren a obytných komplexů.

S touto zbraní, která dokáže být účinná z vzdálenosti 60 až 70 kilometrů, Rusko demonstruje svou schopnost přizpůsobit starší zbrojní systémy moderním požadavkům bojiště, což vede ke změně dynamiky na frontové linii. Joseph Trevithick, odborník na vojenské technologie, zdůraznil, že FAB-1500 přináší ruským stíhačkám novou úroveň úderné síly a umožňuje jim zůstat mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany.

Dobrou zprávou je tak alespoň ta jenž přišla o úspěšné likvidaci ruského kapitána speciálních jednotek Specnaz, Alexeje Ivanova, kterého ukrajinské síly zasáhly granátem shoditým z dronu. Tento incident, zdokumentovaný a široce sdílený, představuje důkaz o rostoucím využití moderních technologií a bezpilotních letounů v konfliktu. Agentura Unian a analytická stránka KIU podrobně informovaly o okolnostech jeho smrti, která vyvolala značnou pozornost v kontextu trvajících bojů.

Přestože se zdá, že ruské síly získávají na bojišti převahu, zprávy o jejich ztrátách – přes 423 tisíc vojáků a tisíce kusů vojenské techniky, jak uvádějí ukrajinské zdroje – svědčí o vysoké ceně, kterou obě strany konfliktu platí. Ukrajina, bránící se proti agresi, čelí výzvám spojeným s nedostatkem vojáků a munice, což ježdě více zvyšuje tlak na její obranné kapacity.

Zdroj: CNN, Agentura UNIAN a další zpravodajská média.