Sakra co tu zase dělám. Ajo, zase bráním svou vlast !

8. 3. 2024 0 Od Jan Novák

Pozdě večer po dlouhé cestě popíjím pivo na balkoně hotelového pokoje a tak si přemýšlím a povídám s přáteli po telefonu, protože teď už jsou daleko respektive já jsem daleko od Prahy v městě na Ukrajině jehož jméno nebudu uvádět, ale není přímo u frontové linie.

Moje myšlenky náhle po delší době co jsem ten zvuk neslyšel přerušilo několik dávek z kulometu a vidím zásahy raket sídliště někde na okraji města. V tu chvílí mě napadla okamžitě jediná myšlenka – “Sakra co tu zase dělám, vždyť tady se střílí a to je to co jsem už nechtěl znova zažít !” během pár vteřin mi to došlo. Už jen tím, že tu jsem a řeknu světu co se tu děje a případně se zapojím do nějaké pomoci místním bráním i svou vlast Česko….. proto jsem přeci přijel, znovu…. jen mi to připomnělo vše o čem jsem se bavil s přáteli, kteří mne prosili ať se hlavně vrátím živý a v celku. Doufám samozřejmě, že ano a zároveň vím …. že se nemusím vrátit vůbec. Nemusím ani na frontu nebo blíž k ní tady můžu umřít nebo přijít k úrazu kdekoliv a kdykoliv jako všichni co tu jsou a Rusové pálí i na taková klidná města jako je toto hlava nehlava vším co je napadne a dobře vím i to, že jejich primárními cíli jsou právě cíle civilní jako je tenhle hotel nebo sídliště a ne armáda, protože ta se zasahuje hůře a vojáci ví do čeho jdou kdežto civilisté mohou buď utéct nebo doufat stejně jako já, že zůstanou na živu a nezranění a mnohým se to opravdu neplní a třeba zemřou někde v troskách hořícího paneláku, který si zrovna Rusáci vybrali klidně systémem jakému říkáme právě ruská ruleta něco spadne do pole něco trefí panelák něco tak nebo jadernou elektrárnu hlavně když to není to pole a podaří se jim někoho zabít nebo něco zničit.

Proč se té “hře” s jedním ostrým nábojem říká právě – ruská – ruleta ? Asi to nebude náhoda.

To jsou moje první zážitky a dojmy po tom co jsem přijel na Ukrajinu.
Takto to posílám redakci v Praze a nebudu z pochopitelných důvodů uvádět své jméno ani kde přesně jsem, protože jako novinář jsem též cíl číslo jedna stejně jako voják nebo civilní infrastruktura Ukrajiny a každý Ukrajinec a navíc mohu napsat co se tu děje, což je to poslední co si Rusové přejí.

Od našeho zpravodaje na Ukrajině.