blank

Ruská jaderná orbitální zbraň proti satelitům: Globální bezpečnostní hrozba

24. 6. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Praha, 24. června 2024 – Nedávné zprávy o vývoji ruské orbitální jaderné zbraně proti satelitům (ASAT) vyvolaly vlnu obav po celém světě. Spojené státy a jejich spojenci se obávají, že tento nový typ zbraně může zásadně ovlivnit globální bezpečnostní rovnováhu a destabilizovat vesmírný prostor.

Vývoj a testování

Podle americké zpravodajské komunity je satelit Cosmos 2553, vypuštěný Ruskem, podezřelý z testování technologií souvisejících s jadernou zbraní určenou k ničení satelitů na nízké oběžné dráze Země (LEO). Tento satelit, umístěný v neobvyklé výšce nad většinou ostatních satelitů v LEO, je považován za potenciální hrozbu pro klíčové komunikační a vojenské satelity, včetně konstelace Starlink, kterou využívají ukrajinské síly v konfliktu s Ruskem​ (Breaking Defense)​​ (Secure World)​.

Mezinárodní reakce a právní aspekty

Tento vývoj vyvolal intenzivní debaty na půdě OSN. V dubnu 2024 byla Spojenými státy a Japonskem navržena rezoluce, která by potvrdila závazky vyplývající ze Smlouvy o vesmíru z roku 1967, zakazující umístění jaderných zbraní na oběžné dráze. Rusko tuto rezoluci vetovalo, což vedlo k dalším diskusím a následné ruské rezoluci, která také neprošla​ (Secure World)​​ (Breaking Defense)​.

Technologické a strategické důsledky

Jaderná exploze v kosmu by mohla mít okamžité i dlouhodobé následky. Exploze by generovala elektromagnetický impuls (EMP), který by mohl poškodit nebo zničit elektroniku satelitů v dosahu. Navíc by mohla vytvořit dlouhotrvající radiační pásy, které by ovlivnily satelity v dané oblasti po dlouhou dobu​ (Breaking Defense)​​ (Space.com)​.

Politické reakce a budoucí kroky

Američtí politici, včetně členů Kongresu, vyjádřili své znepokojení a vyzvali prezidenta Bidena, aby odtajnil veškeré informace týkající se této hrozby. Zatímco někteří činitelé volají po klidné reakci a zdůrazňují, že hrozba není bezprostřední, jiní trvají na otevřené diskusi o potřebných krocích k ochraně vesmírných aktiv​ (Space.com)​.

Celkově vzato, ruský vývoj jaderné ASAT zbraně představuje významnou výzvu pro mezinárodní bezpečnost a stabilitu ve vesmíru. Mezinárodní společenství bude muset najít způsob, jak se vypořádat s touto novou hrozbou, aby zajistilo pokračující bezpečné využívání vesmíru pro všechny národy.


Zdroje:

  1. Breaking Defense: Is Russia’s Cosmos 2553 satellite a test for a future orbital nuclear weapon?
  2. Secure World Foundation: FAQ: What we know about Russia’s alleged nuclear anti-satellite weapon
  3. Space.com: Russian plans for space-based nuclear weapon to target satellites spark concern in US Congress