Rocktets on sky.

Irán odpálil na Izrael stovky raket, odveta nebude

14. 4. 2024 0 Od Jan Novák

V noci ze soboty na neděli Irán splnil svoji hrozbu útoku na Izrael, který považuje za strůjce útoku na iránskou ambasádu v Damašku, kde bylo zabito několik generálů včetně nejvyššího velitele Hizballáhu.
Irán vypálil přes 300 raket jak balistických, tak s plochou dráhou letu, i dronů na cíle v Izraeli, jehož protivzdušná obrana sestřelila 99% útočících raket a dronů ještě než narušily vzdušný prostor Izraele.

Premiér Benjamin Netanjahu nejdříve pohrozil, že jakýkoliv útok na Izrael nezůstane bez odvety, americký prezident Joe Biden mu ale protiúder rozmluvil. To se mu patrně povedlo především proto, že si útok nevyžádal žádné lidské ani materiální ztráty.

Izrael se útoku na iránskou ambasádu oficiálně nepřihlásil, ale obecně je považován za jejího strůjce, jehož cílem bylo zasáhnout právě nejvyššího velitele Hizballáhu a vojenské představitele, kteří jsou pro Izrael dlouhodobou hrozbou a netají se záměrem ho “vymazat z mapy světa”.

Iránský představitel v OSN označil celý incident tímto za uzavřenou záležitost z iránské strany.
Čímž dal dostatečně najevo, že Irán nehodlá v útocích souvisejících s touto kauzou pokračovat.

Samotné “pasivní” se ubránění poměrně masivnímu vzdušnému úderu je jak z vojenského, tak diplomatického hlediska považováno za značný úspěch Izraele, který nepotřebuje další eskalaci již tak dostatečně napjaté situace v regionu.

1