Kukuřičný Šalát Ála Krab čili Slovensko si zvyká

17. 4. 2024 0 Od Jan Novák

Není žádnou novinkou, že tam, kde je třeba či se chce ušetřit, nebo není k dispozici, nebo je originální surovina opravdu drahá, používá se náhražka. Může to být i z různých jiných důvodů, jako jsou zdravotní, kde vyrábíme produkty z rostlin, tak aby nahradily, často i chutí a vzhledem, ty masové a často to opravdu jde těžko rozeznat a je to zdravější.


Surimi je běžná náhražka kraba, který je drahý, takže ve většině států světa, hlavně těch, co nemají moře, se zcela běžně používá jako náhražka tzv. Surimi, což je typicky rybí maso, mouka, nějaká ochucovadla a barviva, a ve finále je to levné a chutná to docela dobře.

Když je hodně zle, jako tomu bylo třeba za druhé světové války nebo evidentně nyní na Slovensku, nahrazují se náhražky náhražkami. Ty už ovšem někdy ani nepřipomínají chutí, barvou, složením ani vzhledem originální náhražku, natož to, co měla první náhražka nahrazovat místo skutečné originální suroviny – (tedy v tomto případě kraba, který nechutná jako konzervovaná kukuřice).

Konkrétní zajímavý případ, na který jsem s údivem narazil, je výrobek Made in Slovakia nazvaný Šalát Ála krab, kde je ve složení majonéza, Surimi (ovšem nechutná to po něm moc) a k nejen mému velkému údivu vařená kukuřice, patrně z konzervy – no jasně, že nechutná jako krab ani Surimi, prostě to chutná tak, jako to, co to je, tedy kukuřice s majonézou a trochou Surimi, barviv a konzervantů (a doufám, ničeho dalšího, co není v popisu složení, jehož foto je pod článkem – pokud by to někdo chtěl znát celé, opíšu to…).

Je mi totiž docela jasné, že ani přes fotografii, která je v úvodu článku, mi málokdo uvěří, že jsem do toho tu kukuřici nenasypal sám a není žádný fake. Ne, opravdu bohužel není pokud mi někdo nevěří mohu poslat odkaz kde se to dá koupit v ČR a online… – ano je to dost děsivé, ale je to koupené v ČR.

Patrně je to jedna ze známek, jak si Slovensko začíná zvykat, patřit blíže k Moskvě než Bruselu.

Kukuřičný salát - Šalát Ála krab
1