Po včerejším úspěšném dronovém útoku na Krym stále hoří sklady munice i ropy

23. 7. 2023 0 Od Jan Novák
  • (ilustrační obrázek)

Z Krymského poloostrova, který je stále okupován ruskými silami, znovu dorazily zprávy o výbuších a hustém kouři. Ukrajinské bezpilotní letouny provedly útok na ruská vojenská zařízení. Sergej Aksjonov, šéf ruské okupační správy Krymu, potvrdil zásah do muničního skladu a oznámil evakuaci. Hlavním cílem útoku bylo vojenské letiště v Krasnohvardijském okrese na středu Krymu.

“Nepřítel se pokusil zasáhnout infrastrukturní zařízení v Krasnohvardijském okrese pomocí bezpilotních letounů. Ministerstvo pro mimořádné události je na místě, aby minimalizovalo možné následky. Všechny příslušné služby pracují,” prohlásil Aksjonov.
Výsledkem útoku bylo zásahnutí muničního skladu, ale zatím se nehlásí o žádných obětech ani rozsáhlých škodách na majetku. Jako opatření bylo rozhodnuto o evakuaci obyvatel v okruhu pěti kilometrů od místa zásahu a jejich ubytování v provizorních zařízeních. Pro minimalizaci rizik byla rovněž pozastavena činnost krymské železnice. Večer byl provoz opět obnoven, informují médiím.

Lokální telegramové kanály zveřejnily videa s hořícím muničním skladem a typickými zvuky sekundární detonace. Podle Ukrajinska pravda došlo k požáru také v ropném skladu.
Ukrajinská armáda potvrdila provedení útoku v Krasnohvardijském okrese a uvedla, že byly zničeny ruské vojenské sklady a sklad ropy. Způsob provedení úderu však nebyl blíže specifikován.

1