Na hranicích Polska incident, jinde naopak klid

24. 3. 2024 0 Od Jan Novák

Zatímco v bezprostřední blízkosti hranic Polska probíhaly těžké boje mezi Rusy a Ukrajinci a Polsko bylo dokonce nuceno aktivovat svá i spojenecká letadla k zabezpečení svého vzdušného prostoru, který navíc na 39 vteřin narušila ruská raketa, v této oblasti dále probíhají silné boje a panuje vysoké napětí i ze strany obrany NATO. Na základě této situace NATO provedlo i další nespecifikované kroky k posílení obrany a možnosti rychlé reakce na případný útok.

Podle upřesněných informací starosty Lvova a NATO bylo na město Lvov ruskými bombardéry vypáleno 20 střel s plochou dráhou letu a též vyslány drony, z města však nejsou žádné výbuchy hlášeny.
Střela, která narušila na 39 vteřin vzdušný prostor Polska byla podle zdrojů NATO vypálena z některého ze 14 ruských bombardéru Tu-95MS, které odstartovaly z letiště v Murmansku k útoku na Lvov.
Nad územím Polska střela proletěla pouze 400 metrů nad zemí rychlostí přibližně 800 Km/h. Incident se stal ve 4:53 SEČ v oblasti u polského města Oserdów nacházejícího se poblíž hranice Polska a Ukrajiny.

Tam, kde se nachází náš vlastní zahraniční zpravodaj, přestože je to místo na frontové linii, byla dnešní noc klidná. Ilustrační fotografie vystihuje jeho popis situace v době výjimečného okamžiku na odpočinek, cigaretu a normální snídani s teplým čajem a kávou, kterou si dnes ráno mohli vojáci ukrajinské armády na tomto úseku fronty dopřát.

Zdroj: NATO, světová zpravodajská média, náš zahraniční zpravodaj na Ukrajině