Lukašenko oznámil, že v politice brzy bude končit

31. 3. 2023 0 Od Jan Novák

Během projevu k občanům Běloruska, prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že jeho vláda se blíží ke svému konci. To způsobuje otázku, kdo by ho mohl nahradit. Bývalá opoziční kandidátka na prezidentku Svjatlana Cichanouská byla totiž odsouzena k 15 letům vězení a Lukašenko nechal uvěznit i několik novinářů, kteří se postavili proti jeho režimu.

Alexandr Lukašenko mluvil o pokusu Západu v roce 2020 o “barbarský blitzkrieg” proti Bělorusku, který ale neuspěl. Hovořil o tom, že se nehodlá držet u moci, ale zároveň uvedl, že má na mysli budoucnost svých dětí a vnoučat.
Prohlásil, že jeho děti nebudou prezidenty.

Lukašenko, který je u moci od roku 1994, v minulosti inicioval referendum o ústavních změnách, které by mu umožnily posílit moc. Tuto snahu kritizovala Cichanouská, která později byla odsouzena k 15 letům vězení.

Lukašenko podepsal zákon zavádějící trest smrti pro veřejné činitele odsouzené za velezradu. Jeho vláda byla obviněna z porušování lidských práv a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se hodlá těmto obviněním věnovat.

Svjatlana Cichanouská a několik dalších kritiků Lukašenkova režimu byli odsouzeni k trestům odnětí svobody. Soudy pokračují v represích proti opozici, novinářům a občanským aktivistům.