Část USA čelí tornádům a bouřím, Illinois i Arkansas hlásí mrtvé

1. 4. 2023 0 Od Jan Novák

Rozlehlé oblasti jižní a středo-západní Ameriky čelí devastujícím bouřím a tornádům. V pátek odpoledne došlo v Arkansasu k tornádu, které si podle CNN vyžádalo alespoň tři oběti na životech a desítky zraněných. V Illinois zemřel minimálně jeden člověk a dalších 28 jich bylo zraněno, když se během bouřky v průběhu metalového koncertu zřítila část střechy divadla, podle zpráv CBS. Tennessee hlásí pět zraněných v důsledku tornáda. V zasažených oblastech je několik set tisíc lidí bez elektřiny.

Během pátečního dne a následující noci se vytvořila tornáda v mnoha částech USA – podle Federálního Střediska pro předpovědi bouří (SPC) hlásí šest států celkem přes 40 událostí způsobených tímto přírodním jevem. Varování před tornády od Národní meteorologické služby (NWS) platí v Arkansasu, Louisianě, Mississippi a Texasu až do čtvrté hodiny ranní místního času (12:00 SELČ), o hodinu dříve skončí varování pro části států Illinois, Indiana, Kentucky a Michigan.

Podle CNN zemřeli nejméně dva lidé v důsledku tornáda ve městě Wynne v Arkansasu a jeden člověk v hlavním městě tohoto státu, Little Rock. Tornádo na obou místech způsobilo velké škody, strhávalo střechy budov a vyvracelo stromy. Ve městě Little Rock bylo hospitalizováno asi 30 lidí, uvedl starosta města Frank Scott podle agentury AFP. Některé zdroje uváděly, že v Little Rock je několik stovek zraněných. Záznamy z místa na sociálních médiích ukazují, že bouře v tomto městě s přibližně 200 000 obyvateli zničila několik domů a převrátila i nákladní auta.

„Některé domy ztratily úplně střechu,” popsala Lara Farrarová, novinářka pracující pro místní médium, situaci pro AFP.

V Illinois, ve městě Belvidere, zemřel jeden člověk a 28 dalších bylo zraněno, když se za silné bouřky během koncertu zřítila část střechy místního divadla.

1