Rusko vyhodilo do vzduchu přehradu Kachovka, začala evakuace, voda z nádrže chladí také jadernou elektrárnu v Záporoží

6. 6. 2023 0 Od Jan Novák

Ekologická katastrofa hrozí na Ukrajině poté, co byla zničena přehrada Nová Kachovka. To, že video protržené hráze šokovalo veřejnost, pouze dokazuje rozsah této tragédie. Ukrajinské zprávy tvrdí, že přehradu vyhodili do povětří Rusové, zatímco Rusko tvrzení tohoto obvinění energicky popírá. Zničení přehrady může mít fatální následky pro miliony lidí v oblasti, a proto je obzvláště důležité vnímat varování poradce ukrajinského prezidenta, který tyto následky předvídá. Obyvatelé byli oprávněně vyzváni k evakuaci a přijímání pokynů záchranářů, což je zásadní pro zajištění jejich bezpečí v této mimořádně komplikované situaci.

Situaci, kterou lidé považují za ekocidu a naléhají na mezinárodní zásah, je nutné vzít v úvahu. Přehledné simulační výsledky nám ukazují možnost postupného zaplavování široké oblasti, včetně důležitého města Cherson. Zničení přehrady ponese sebou následky, které vyžadují pečlivě propracovaná dlouhodobá řešení, zejména pokud vzpomínáme na blízkou jadernou elektrárnu. Nyní je načase podniknout kroky ke konkrétnímu a efektivnímu opatření, které by mohlo minimalizovat tyto rizika pro životní prostředí i místní obyvatelstvo.

Ukrajinský prezident silně vyzývá k odstranění okupantů a klade důraz na fakt, že teroristé jsou neschopní zastavit pokrok Ukrajiny. Situace se rychle vyvíjí a je proto důležité sledovat oficiální informace.