Na Gazu v noci padaly z nebe bomby

10. 10. 2023 0 Od Jan Novák

Rating: 5 out of 5.

Gaza byla v noci cílem bombardování, které bylo s jistotou prováděno Izraelským letectvem v reakci na útoky Hamásu a Islámského Džihádu na Izrael.

Představitelé USA, Británie, Německa, Francie, Itálie a dalších zemí se shodli, že stojí na straně Izraele a budou ho podporovat v obraně před útoky, kterým čelí. Podle pozorovatelů na místě byla noční obloha nad Pásmem Gazy i Izraelem velmi rušná. IDF uvádí asi 1500 mrtvých bojovníků Hamásu a Islámského Džihádu, kteří byli zabiti při svých útocích v Izraeli. Podle agentury Reuters Izraelská armáda (IDF) doporučuje obyvatelům Gazy, kteří chtějí uniknout do bezpečí, aby odešli do Egypta.
Hamás se chlubí tím, že hnutí drží jako rukojmí i občany Ruska a Číny přesto, že jeho představitelé byli letos v Rusku na oficiální návštěvě.

Po celé Evropě se shromažďují lidé, aby podpořili Izrael. Zároveň jiní oslavují útok Hamásu na Izrael.
Jsou hlášeny i případy fyzického násilí proti zastáncům Izraele ze strany oslavujících útok na Izrael.
Francie je znepokojena podporou Iránu, kterou dal najevo Hamásu za útok na Izrael. Prezident Macron oznámil, že Francie prošetřuje, zda se Teherán na agresi Hamásu proti Izraeli přímo podílel či nikoli.

Podle posledních statistik Izrael má přes 900 mrtvých civilistů a 123 příslušníků armády. V pásmu Gazy bylo údajně při náletech zabito 770 obyvatel a zraněno 4000 lidí. Celkem si válka Hamásu proti Izraeli vyžádala již cca 3300 mrtvých.

Hamás vyzval na pátek muslimy z celého světa ke “generální mobilizaci”.

Izraelská vláda schválila okamžitou mobilizaci 360 000 vojáků v záloze.