Jak si v nouzi přitopit klimatizací bez této funkce

14. 10. 2023 1 Od Jan Novák

Existuje řada typů klimatizací, některé jsou vestavěné přímo v budově, jiné přenosné. Některé umí chladit i topit, jiné topit neumí. My se budeme věnovat těm přenosným, které topit neumí, respektive nemají tuto funkci. Avšak chlazením vytvářejí i tak teplo, které je obvykle odváděno flexibilní trubkou ven, většinou oknem.

Pokud se ocitnete například v podobné situaci jako já a zapomenete v kanceláři na noc zavřít okno, topení vypne automatika, a když tam ráno vstoupíte, je tam dostatečná zima, že by to chtělo zimní bundu a oteplovačky – pokud máte po ruce přenosnou klimatizaci a teplo třeba na chodbě, existuje poměrně jednoduchá pomoc. Stačí tuto klimatizaci dát na chodbu, kde se sice ochladí, ale řekněme, že to není důležité pro vás, a odvodovou trubku tepla prostě místo z okna položíte mezi přivřené dveře tak, aby tímto způsobem teplo odváděla do vymrzlé kanceláře. Během velmi krátké doby tímto způsobem prostor částečně vyhřejete a můžete tuto atrakci vypnout a vrátit tuto klimatizaci tam, kde byla. K dosažení vyhřátí a stabilizaci na vámi oblíbenou teplotu by mělo stačit už jen dál normálně topit a mít samozřejmě zavřené okno, alespoň pokud nebude v prostoru dostatečně teplo.

U mě to fungovalo na výbornou, jak vidíte, zima odváděná do skladiště krabic a dalších zbytečností, a jindy odpadní teplo nasměrované do kanceláře pomohlo velmi rychle. Jak ukazuje termografický obraz, teplota, kterou odvádí klimatizace, nemusí být zrovna nízká. V tomto případě jsem naměřil teplotu 49 stupňů Celsia, což je na rychle proudící vzduch dost na to, aby tento trik fungoval.