To není jako válka. Dávno je to válka.

4. 7. 2023 0 Od Jan Novák


Nepokoje ve Francii odhalily, že ne všichni Francouzi se cítí být skutečně Francouzi, i když se v zemi narodili. Situace vyvolává kontrast mezi tím, jak se reaguje na činy lidí s migračním pozadím a na činy “klasických” Francouzů. Lidé s migračním pozadím využívají protestů jako záminky k útokům na stát, který považují za cizí. Tato situace se neomezila jen na Francii, ale postihla i další země. Konflikty často vycházejí ze škodolibosti a potěšení z úspěchů týmů z rodné země těchto lidí. Existuje problém s loajalitou těchto jedinců k zemi, ve které žijí. Pravděpodobnost policejní kontroly je u osob s migračním pozadím vyšší, což dále přispívá ke zhoršení napětí.
Policie se cítí ohrožena ve vystavěných čtvrtích, které se změnily v ghetta ovládaná drogovými gangy. To vede k pohledu na policii jako na okupační sílu. Situace ve společnosti se zhoršuje a mnozí si myslí, že hrozí občanská válka. I přes snahu Francie se situace obtížně řeší, protože multikulturní soužití je pouze fikcí v některých oblastech. Existují obavy z dalšího eskalování konfliktu. Tyto problémy se neomezovaly jen na Francii, ale spekulovalo se i o sabotáži Olympijských her ze strany lidí s migračním pozadím.
Nepokoje se přesunuly opět z Francie do Belgie jako již v minulosti avšak tentokrát ve větším rozsahu stejně jako byl jejich rozsah větší než v minulosti i v Paříži.

Situace je stále velmi složitá a vývoj bude třeba pozorně sledovat.

1