Ukrajinská ofenziva postupuje pomaleji Rusové kladou tvrdý odpor zejména na východě země

3. 7. 2023 0 Od Jan Novák

V celé frontové linii mezi Ruskem a Ukrajinou propukly prudké boje. Ukrajinské síly vykazují postup na jižním křídle u Bachmutu a také na jihu země. Situace je složitá, s ruskými silami, které se zaměřují na útoky v oblastech Bilogorivka a Serebjanka.

Podle informací britské vojenské rozvědky se ukrajinská armáda rozhodla vytvořit strategické předmostí na východním břehu řeky Dněpr na jihu Ukrajiny. Tato strategická pozice byla vybudována poblíž Chersonu u zničeného Antonivského mostu. Nicméně boje o toto předmostí budou pravděpodobně ztíženy záplavami a nánosy bahna po protržení Kachovské přehrady.

Ukrajinci začali přemisťovat své vojáky na levý břeh řeky kolem 23. června, a od 27. června se boje na tomto území zintenzivnily. Ukrajinské síly čelí jednotkám 7. gardové výsadkové divize, která je součástí Dněprského uskupení. Vzhledem k posílení obrany sousední Záporožské oblasti byla část jednotek Dněprského uskupení, které bránily levý břeh řeky, pravděpodobně nedávno přesunuta.

Podle nejvyššího amerického generála Marka Milleyho je současná ukrajinská protiofenziva pomalejší než se očekávalo, přestože ukrajinská vojska stále postupují vpřed. Dosud se jim podařilo osvobodit nejméně 130 čtverečních kilometrů území podél jižní frontové linie. Prezident Zelenskyj informoval, že v pátek ukrajinská armáda pokročila na všech aktivních operačních frontách.

Během tohoto týdne se ruské a ukrajinské síly snažily omezeně útočit na pozemní cíle podél hranic Doněcké a Záporožské oblasti. Rusové neuspěli ve svých útocích na oblasti Vuhleradu, Novodarivky a Makarivky. Naopak ukrajinští vojáci pravděpodobně neúspěšně podnikli útoky na Robotyne, Novopokrovku a Pjatychytku.