Jak oklamat legální “podvodníky” z Alzy ?

6. 7. 2023 0 Od Jan Novák

Jak si jistě již každý přinejmenším jejich firemní zákazník všiml Alza si účtuje několika procentní poplatek při platbě platební kartou pokud je tato karta registrovaná na firmu a nikoliv soukromou osobu. Již několikrát se o tom psalo i v tzv. mainstreamu, zatím si nepamatuji ničí radu jak se tomuto poplatku opět zcela legálně vyhnout.
Já radu mám, funguje a je velmi jednoduchá. Stačí svoji platební kartu vložit do soukromého účtu GPay (Google Pay) – teoreticky by to mělo fungovat i s účtem firemním, protože systém GPay pro každou platbu generuje náhodné číslo platební karty, takže by nemělo jít rozeznat zda jde o firemní nebo soukromý účet, ale to jsem přiznávám nezkoušel a platil jsem ze soukromého účtu G-Pay. Vzhledem k tomu že, na podobném principu ze služeb tohoto typu funguje myslím i PayPal a neudává skutečné číslo karty mělo by to stejně fungovat přes něj – zkuste to a můžete se zde o svoji zkušenost podělit v komentářích.
Proč nazývám pány z Alzy “podvodníky” je především způsob jakým odůvodňují účtování tohoto poplatku a ten zní následovně:

Při platbě business (firemní) kartou si vydavatel karty nebo karetní asociace účtují poplatek. Alza.cz nemůže výši tohoto poplatku ovlivnit. Pro platbu bez poplatku zvolte jinou kartu nebo typ platby. V případě dotazů nás kontaktujte na +420 225 340 111.

Což je alespoň podle mého názoru jako provozovatele několika eshopů a majitele účtů v různých bankách pěkná s prominutím blbost – skutečným důvodem bude patrně to, že poplatek za platbu si účtuje provozovatel platební brány a to ať už je to banka či nikoliv a ten nerozlišuje nebo alespoň já jsem se s tím nikdy nesetkal ani jsem o tom neslyšel nečetl a nezdálo se mi o tom … mezi tím zda je karta vedená na soukromou osobu nebo na organizaci a je to zcela logické, provoz platební brány a) stojí peníze jako provoz čehokoliv jiného b) je obvykle předmětem podnikání takže jeho účelem je peníze vydělávat a to právě účtováním poplatků za realizované transakce a to samozřejmě všechny.