blank

Jak oklamat legální “podvodníky” z Alzy ?

6. 7. 2023 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Jak si jistě již každý přinejmenším jejich firemní zákazník všiml Alza si účtuje několika procentní poplatek při platbě platební kartou pokud je tato karta registrovaná na firmu a nikoliv soukromou osobu. Již několikrát se o tom psalo i v tzv. mainstreamu, zatím si nepamatuji ničí radu jak se tomuto poplatku opět zcela legálně vyhnout.
Já radu mám, funguje a je velmi jednoduchá. Stačí svoji platební kartu vložit do soukromého účtu GPay (Google Pay) – teoreticky by to mělo fungovat i s účtem firemním, protože systém GPay pro každou platbu generuje náhodné číslo platební karty, takže by nemělo jít rozeznat zda jde o firemní nebo soukromý účet, ale to jsem přiznávám nezkoušel a platil jsem ze soukromého účtu G-Pay. Vzhledem k tomu že, na podobném principu ze služeb tohoto typu funguje myslím i PayPal a neudává skutečné číslo karty mělo by to stejně fungovat přes něj – zkuste to a můžete se zde o svoji zkušenost podělit v komentářích.
Proč nazývám pány z Alzy “podvodníky” je především způsob jakým odůvodňují účtování tohoto poplatku a ten zní následovně:

Při platbě business (firemní) kartou si vydavatel karty nebo karetní asociace účtují poplatek. Alza.cz nemůže výši tohoto poplatku ovlivnit. Pro platbu bez poplatku zvolte jinou kartu nebo typ platby. V případě dotazů nás kontaktujte na +420 225 340 111.

Což je alespoň podle mého názoru jako provozovatele několika eshopů a majitele účtů v různých bankách pěkná s prominutím blbost – skutečným důvodem bude patrně to, že poplatek za platbu si účtuje provozovatel platební brány a to ať už je to banka či nikoliv a ten nerozlišuje nebo alespoň já jsem se s tím nikdy nesetkal ani jsem o tom neslyšel nečetl a nezdálo se mi o tom … mezi tím zda je karta vedená na soukromou osobu nebo na organizaci a je to zcela logické, provoz platební brány a) stojí peníze jako provoz čehokoliv jiného b) je obvykle předmětem podnikání takže jeho účelem je peníze vydělávat a to právě účtováním poplatků za realizované transakce a to samozřejmě všechny.