V Německu se uvažuje o prodeji státního zlata

7. 12. 2023 0 Od Jan Novák

Ve spolkovém rozpočtu chybí částka přibližně 60 miliard EUR. To vyvolává u některých občanů otázku nebo přímo požadavek, aby země odprodala část státních zlatých rezerv, aby tím alespoň prozatím vyřešila těžkou rozpočtovou krizi, do které se, podle mého skromného názoru, především díky své politice přijímání uprchlíků a dalších šílených nápadů z minulých let, na kterých měla největší zásluhu bývalá spolková kancléřka Merkelová, ocitlo a neví kudy ven.

Německé zlaté rezervy začaly vznikat krátce po konci druhé světové války, kterou nacistické Německo prohrálo, a západní spolková republika začala spořit. Momentálně sjednocené Německo má v rezervě ve zlatě přes 3000 tun, které jsou kromě samotné spolkové země uloženy v dalších dvou státech, a to v USA a ve Velké Británii, které si velmi rozumně zvolili jako nejbezpečnější a nejdůvěryhodnější pro tento účel.

Při současném kurzu tato rezerva v přepočtu na českou korunu tvoří téměř 5 bilionů Kč. Což sice vypadá jako hodně, hodně a hodně moc. Ale stačí si uvědomit, že například Babišova vláda si poměrně nedávno půjčila mimo jiné v jediné půjčce půl bilionu Kč, což je tedy 10 %.

Dovolím si tvrdit, že 5 bilionů Kč není málo, ani pro Německo. Naopak, jsou to druhé největší zlaté rezervy na světě, jaké nějaká země vůbec má, a i 10 % z toho je zejména jako jeden z mnoha dluhů hodně moc pro Českou republiku.

V Německu se samozřejmě uvažuje i o dalších způsobech, jak ušetřit, tedy o důchodové reformě nebo snížení některých přídavků (pokud by se mělo jednat o přídavky na nepřátele Německa, jako jsou například oslavující útok HAMASu na Izrael přímo v ulicích Německa, bylo by to jen dobře. Obávám se ovšem, že o přídavky by přišli opět skuteční Němci a nikoliv fanoušci HAMASu).

Nicméně ani sáhnout do zlatých rezerv nebude tak jednoduché. Podle Německé spolkové vlády, která je demokraticky zvolená, má tato vláda právo o tomto rozhodnout sama.

Naopak, podle Německé spolkové banky jsou zlaté rezervy podle zákona součástí majetku, který patří pod správu této banky, a vláda na tyto prostředky nesmí ani sáhnout.

Kam povede další vývoj dnešní další “katastrofy Německa” uvidíme, ale možná je lepší na to raději ani nemyslet, i když to samozřejmě není možné a musíme sami být připraveni na jednání okolních států i v jejich vlastní ekonomice, zejména té německé, která je s naší silně provázána.

1