Mudr. Můj Obvodní Lékař

8. 12. 2023 0 Od Jan Novák

Nedávno si lékaři vystávkovali a vydemonstrovali poměrně znatelné zvýšení platů, což je pro ty co skutečně vydrží doslova “makat” téměř pořád, svému oboru rozumí a dokáží i jednat s pacienty – tedy svými zákazníky zasloužené a pro obyvatele naší země důležité aby schopní lékaři neodcházeli do zahraničí a naše země nebyla nucena zaměstnávat v tomto oboru cizince, kteří někdy nerozumí ani česky natož medicíně nebo nedej bože farmakologii.

Bohužel si musíme férově přiznat a to se mnohým také “doktorům” líbit nebude, že těch popsaných v prvním odstavci není většina, ale tvoří spíše výjimky potvrzující pravidlo, že v praxi mnoho lékařů je nejen velmi nepříjemná a zase se tak moc nepředřou a dokonce často moc nerozumí medicíně ani farmakologii natož aby se zajímali o psychologii a způsob jak jednat s pacienty dostatečně vhodně to nazvěme.
Zažil sem i pracoviště v nemocnici, kterému i řada personálu přezdívala koncentrák a primáře nazývali pacienti jeho velitelem (tedy Lagerkommandant) , protože se tak choval. Nejen, že neodpovídal ani pohledem na slušný pozdrav pacientů, které potkal třeba na chodbě, ale stejně jednal i s personálem a to v včetně lékařů natož s tím pomocným.

I já mám výborného obvodního lékaře to je pravda. Vždy jedná přívětivě a vstřícně, zároveň dostatečně nekompromisně přesto nikoliv nepříjemně co se týče předepisování nadměrného předepisování některých zejména návykových léku. Zná a umí nabídnout moderní postupy vyšetření a léčby a také toho v praxi využívá. Jediné co by se mu snad dalo vytknout je, že jeho obvyklá pracovní doba za týden jsou dvě maximálně tři půldenní směny a mimo tuto dobu odkazuje na svém webu na zastupující lékařku.

Ta ho tedy zastupuje po dobu jeho nepřítomnosti, ne sice 100% protože to zastoupení spočívá ve větě “já mám na starosti dva obvody buď si počkejte až Váš lékař přijde do práce nebo si zavolejte sanitku.

Nevím sice kde ty obvody zastupuje protože čekárna je obvykle prázdná jak lahev od piva po těžkém alkoholikovi, ale jistě by nelhala.
Takže je jisté, že řádné navýšení platů si zaslouží všichni lékaři, o “doktorech” ani nemluvě.

1