Světová města jsou ve varu, kvůli válce v Gaze, ale uprchlíky nikdo nechce

22. 10. 2023 0 Od Jan Novák

V mnohých velkých městech přibývá demonstrací, na podporu Palestinců, ale dochází k napadání a vraždám židů. Bezpečnostní složky jsou nárůstem antisemitismu právem zneklidněny. Sousedé a spojenci, ale nechtějí jejich uprchlíky ani za nic na světě natož se do konfliktu jinak zapojovat.

Na dálku tisíců kilometrů a zadarmo se prostě podpora slovy řve mnohem snáz.

Znepokojení dalo najevo mimo jiné i rakouské ministerstvo vnitra a další země Evropy. Představitel Egypta komentoval fakt, že sousední země v čele s Egyptem nechtějí palestinské uprchlíky slovy “když je Vám jich tak líto vezměte si je do Evropy, my je tu nechceme”.

Nechtějí je ani jiné arabské země natož válku s Izraelem a mají k tomu důvody, s civilisty přijdou i teroristé, Palestinci by se do Gazy už nikdy nevrátili o zbytečnosti a ceně za válku ani nemluvě, všichni kromě Hamásu a Hizballáhu chtějí v regionu klid a prosperitu. Pře útokem Hamásu řada arabských úspěšně oteplovala vztahy a spolupráci s Izraelem a Hamás tak sáhl do rozumných plánů klidné budoucnosti celého regionu. A ten to samozřejmě nevítá.

1