Netanhaju varoval Libanon, Izraelská střelba z tanku, ale zasáhla vojáky Egypta na hranici s Izraelem

22. 10. 2023 0 Od Jan Novák
1
1

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval Libanon, aby organizace Hizballáh, která de facto ovládá Libanon, udržovala konflikt mezi Izraelem a Hamásem pod kontrolou. Jinak hrozí, že Izrael promění Libanon ve zdevastovanou poušť. K přestřelkám mezi Hizballáhem a IDF již došlo v menší míře. Varování má odrazovat Hizballáh od pokusu otevřít druhou frontu.

Mezitím Izrael zasáhl palbou z tanku stanoviště egyptské armády, která střeží hranici mezi Egyptem a Izraelem. Toto opatření má zejména zabránit vstupu uprchlíků a s nimi spojených teroristů do Egypta. Izrael již včera oznámil, že pomocí poskytovanou a dalšími kroky učiněnými pro urovnání konfliktu udělal dost a nechce se zapojit do konfliktu na žádné ze stran. Izrael také nechce na svém území přijímat Palestince nebo teroristy z Hamásu, kteří by utíkali před Izraelskými útoky. Jeden ze zahraničních představitelů byl doslovně upozorněn s tím, že pokud je mu o ně tak líto, může si je vzít sami do Evropy…

Reakce Egypta na zásah Izraele ze strany svých vojáků zatím není jasná. Nicméně, je pravděpodobné, že Egypt podá pouze oficiální diplomatický protest, aby se do konfliktu nezatahoval.