Rusko zahájilo silnou ofenzívu na východě Ukrajiny

12. 10. 2023 0 Od Jan Novák

Rating: 4.5 out of 5.

Ruská armáda již je zkušenější z bojů a lépe seznámená s taktikou Ukrajinců zahájila silnou ofenzívu na východě Ukrajiny. Adjivce hrozí obklíčení, ale boje opět probíhají v Bachmutu i jeho okolí a dalších městech. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinská armáda odrazila na 100 útoků Rusů. Situace však pro Ukrajinu rozhodně není příznivá. Ukrajinské zpravodajské agentury mluví o stovkách kusů zničené ruské techniky, ale tyto informace není dost dobře možné nijak ověřit.
Rusové upravili svou taktiku a mimo jiné lépe chrání svou těžkou techniku. Kromě jiného je samozřejmě pro Rusy výhodou, že svět se momentálně zaměřuje na konflikt na Středním východě.

Co se týče předvolání ruského velvyslance k jednání s ministerstvem zahraničních věcí ČR, Rusko odpovědělo jen krátkým příspěvkem na Facebooku.

Znepokojivou informací nejen pro Ukrajinu je poznatek, že ruská armáda se poučila z předchozích chyb a poměrně zásadně upravila taktiku boje. První do útoku už neposílá tanky jako snadné cíle, po dělostřelecké přípravě následuje další průzkum a obrněné divize složené z tanků, ale i dalších vozidel, které společně s pěchotou chrání postupující tanky. To je velký pokrok oproti amatérskému jednání ruských jednotek v minulosti, a tento pokrok a poučení Rusů je pro Ukrajinu i její západní spojence přinejmenším znepokojující.

Západ se musí připravit na to, že Rusové se dokáží ze svých chyb poučit a neopakovat je i učit se taktiku boje od svých protivníků.