Využití hybridní inteligence v hybridní válce

12. 10. 2023 1 Od Jan Novák
1
1

Rating: 4 out of 5.

Neboli spolupráce člověka a umělé inteligence ve válce. Výraz hybridní se již dříve objevil jako označení způsobu vedení boje různými, často těžko zpozorovatelnými a jako útok včas rozlišitelnými prostředky. Je to v podstatě válka totální a částečně tajná, respektive její součást, ale ani jedno z toho není dostatečně přesný výraz, aby konkrétně vystihoval význam této součásti totální války.

Hybridní válka s Ruskou Federací, respektive Ruská Federace, zahájila hybridní válku s tehdy dostupnými prostředky a technologiemi. Vlastně již zánikem SSSR, definitivně pak v plné síle v roce 2006 po Putinově projevu v Norimberku, kde jasně řekl, že hodlá Sovětský svaz a jeho satelity, včetně východní a střední Evropy, získat zpět jakýmikoliv prostředky – tedy vést válku na všech úrovních a ve všech směrech. Tedy zahájil proti NATO a jeho spojencům válku hybridní.

To bylo technicky v počátcích umělé inteligence a jejích schopností, které jsme spíše očekávali než viděli. Dnes vede umělá inteligence boj ruku v ruce s člověkem, a to ve všech stranách konfliktu a tzv. technologií “deepfake”. To nekončí tím, co se děje v tomto oboru ve skutečnosti. Spolupráce s umělou inteligencí téměř jistě používají i strany či spojenci stran současné války mezi Hamásem a jeho spojenci a Izraelem s podporou jeho spojenců. Dobře využitá umělá inteligence se může podílet nejen na přípravě a organizování v tomto případě vojenských operací. S pomocí biometrických údajů je i schopna identifikovat konkrétní osobu jako cíl nebo naopak osobu chráněnou a podle toho rozhodnout nebo navrhnout další postup, tedy třeba eliminaci cíle jako konkrétní osoby nebo její ochranu a mnoho dalšího. Stejný princip samozřejmě může fungovat při identifikaci a eliminaci nebo ochraně neživých, zejména mobilních cílů, jako jsou tanky, systémy protivzdušné obrany, dělostřelecké baterie a další vojenskou techniku. Malé drony používající umělou inteligenci ve spolupráci s operátorem dokážou například prohledávat i budovy či hledat vchody do bunkrů včetně těch improvizovaných v zákopech a analyzovat tak prostředí hluboko v týlu nepřítele a případně i útočit.

I při psaní tohoto článku byla použita umělá inteligence, i když pouze pro kontrolu pravopisu.

1