Rusko prý není schopno koexistovat se současným “režimem” v Kyjevě.

22. 11. 2023 0 Od Jan Novák

V posledních měsících se situace na Ukrajině a v Rusku dramaticky vyvíjela. Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 zemřelo více než 10 000 civilistů, což OSN označila za “smutný milník”. Mnoho z těchto úmrtí bylo způsobeno výbušnými zbraněmi s širokým dosahem, jako jsou střely a kazetová munice, a značný počet obětí byl zaznamenán daleko od frontových linií.

V oblasti Bakhmutu se boje intenzivně zintenzivnily, přičemž ukrajinské síly oznámily, že odrazily několik ruských útoků. Na jihu Chersonské a střední Dnipropetrovské oblasti dochází k ruským útokům, které si vyžádaly další oběti na životech a poškození infrastruktury.

Spojené státy Americké reagovaly zakázáním vstupu některým ruským vojenským osobnostem do země kvůli jejich údajnému zapojení do porušování lidských práv. Mezinárodní společenství je stále více znepokojeno situací a důsledky, které tento konflikt má pro globální bezpečnost a humanitární situaci.

Ukrajinská vláda se také zabývá vnitřními záležitostmi, například nedávným odvoláním dvou svých nejvyšších kybernetických obranných úředníků kvůli vyšetřování korupce. Tento konflikt pokračuje v ovlivňování mezinárodních vztahů, přičemž některé země, jako je Japonsko, ukazují svou podporu Ukrajině a připravují se na nadcházející Ukrajinskou obnovovací konferenci.

Zatímco situace na Ukrajině je stále nejistá, mezinárodní společenství se snaží najít cesty, jak podpořit Ukrajinu a zároveň se snaží zabránit další eskalaci konfliktu.

1