Jižní Korea po vypuštění Severokorejského špionážního satelitu z podstatné části pozastaví vojenskou dohodu

22. 11. 2023 0 Od Jan Novák

V reakci na nedávné události, kdy Severní Korea oznámila úspěšné vypuštění svého prvního špionážního satelitu, Malligyong-1, Jižní Korea podnikla významný krok ve své obranné strategii. Tento satelit, vypuštěný na palubě rakety Chollima-1 z kosmodromu Sohae, se úspěšně dostal na oběžnou dráhu, což vyvolalo značnou pozornost mezinárodní komunity. Vypuštění bylo předem ohlášeno Japonsku s termínem mezi aktuálním datem a 1. prosincem tohoto roku, což následovalo po dvou předchozích neúspěšných pokusech.

Jižní Korea, vedená svým rozhodnutím reagovat na tuto výzvu, se rozhodla pozastavit část vojenské dohody, známé jako Komplexní vojenská dohoda, podepsané s Severní Koreou v roce 2018. Tato dohoda byla původně zamýšlena jako mechanismus deeskalace napětí na Korejském poloostrově. V rámci dohody byly stanoveny nárazníkové zóny, kde se pozastavily cvičení se skutečnou střelbou a no-fly zóny, byly odstraněny některé strážní stanoviště z demilitarizované zóny a byly udržovány komunikační linky mezi oběma stranami.

Jižní Korejská Národní bezpečnostní rada nyní uvádí, že zastavení části dohody zahrnuje obnovení průzkumných a dozorových operací v blízkosti vojenské demarkační linie. Tento krok představuje odpověď na obavy, že dohoda omezila schopnost Jižní Koreje efektivně monitorovat aktivitu svého severního souseda. Americká Národní bezpečnostní rada, prostřednictvím své mluvčí Adrienne Watsonové, ostře kritizovala vypuštění satelitu jako “drzé porušení několika rezolucí Rady bezpečnosti OSN”. Tento akt podle ní zvyšuje napětí a může vést k destabilizaci bezpečnostní situace v regionu i mimo něj.

Dále, setkání mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Rusku, kde byla pravděpodobně poskytnuta technická podpora vývoji satelitu, poukazuje na prohlubující se vztahy mezi těmito dvěma zeměmi. Jižní Korejští úředníci naznačují, že poslední pokus o vypuštění satelitu pravděpodobně zahrnoval ruskou technickou pomoc, což je součástí rostoucího partnerství, které zahrnuje i dodávky dělostřeleckých granátů do Ruska.

Celkově tento incident zdůrazňuje složitost a napjaté vztahy na Korejském poloostrově, přičemž zahrnuje i další globální mocnosti, jako jsou Rusko a Spojené státy, což přináší novou úroveň komplexnosti do již tak náročné geopolitické rovnice.

1