Požáry v Řecku

28. 7. 2023 0 Od Jan Novák

Rating: 4 out of 5.

Lidé na dovolené na severu řeckého ostrova Rhodos se nemusí obávat nebezpečných lesních požárů, jelikož příslušné informace od českých hasičů na místě naznačují, že teploty a vítr budou ustupovat ve středu a čtvrtek. Ministerstvo zahraničí také potvrzuje, že severní část ostrova není v současnosti označována za rizikovou oblast. Čeští hasiči jsou na místě, aby pomohli získat úplný obraz situace a případně koordinovali evakuaci českých občanů. Na ostrově se nachází okolo 5 tisíc českých turistů. Lidé na dovolené na severu řeckého ostrova Rhodos by ale nemuseli být nyní znepokojeni ohledně lesních požárů, protože příslušné informace od českých hasičů, kteří na místě působí, naznačují, že teploty a vítr by měly odejít ve středu a čtvrtek. Podle Ministerstva zahraničí není severní část ostrova aktuálně považována za rizikovou oblast. Čeští hasiči jsou na místě, aby pomohli získat úplnější přehled o situaci a případně pomohli s evakuací českých občanů. Na ostrově se momentálně nachází kolem 5 tisíc českých turistů.

Na ostrově Rhodos dochází k paradoxům, protože i přes odlišné podmínky na jihu a severu ostrova existuje pouze jedno mezinárodní letiště. Cestovní kanceláře evakuují lidi z jedné části a zároveň tam posílají nové turisty na charterových letech. Někteří klienti kanceláří jsou nespokojení, že jim není nabídnut jiný zájezd nebo vráceny peníze za pobyt na severu, avšak některé kanceláře nabízejí alternativní destinace.
Příznivá prognóza pro sever Rhodu v následujících dnech neznamená, že nebezpečí lesních požárů je zažehnáno na celém ostrově nebo v jiných částech řeckého území. Hasiči stále bojují s plameny, a to zejména v oblastech Gennadi a Vati na jihovýchodě, stejně jako u městeček Malonas a Massari na severu. Lesní požáry postihují také ostrovy Korfu a Euboia a poloostrov Peloponés. Na Euboji bylo obyvatelům v Platanistu a Potami nařízeno evakuovat se do Karystu.
Na ostrově Rhodos dochází k paradoxům, protože i přes odlišné podmínky na jihu a severu ostrova existuje pouze jedno mezinárodní letiště. Cestovní kanceláře evakuují lidi z jedné části a zároveň tam posílají nové turisty na charterových letech.