Rychlé připojení a pomalý internet ?

26. 10. 2023 1 Od Jan Novák

Zde je jeden jednoduchý tip pro lidi, kteří potřebují rychle reagující a načítající se webové stránky, ale přestože mají slušnou rychlost připojení k síti i rychlý procesor a dostatek operační paměti, stránky se nenačítají dostatečně rychle.

Dále, pokračují ti, kteří pracují spíše na kancelářských než herních počítačích a nemají tento problém.

Pokud byl počítač, který používáte, primárně stavěn pro kancelářskou práci, vzhledem k účelu i dnešní ceně

Pokud byl počítač, který používáte primárně stavěn pro kancelářskou práci, je vzhledem k účelu i dnešní téměř astronomické ceně výkonných grafických karet tento počítač pravděpodobně vybaven nějakou slabší a levnější kartou, která na kancelářské aplikace typu Office apod. a procházení většiny webu aniž byste měli otevřeno příliš mnoho oken zároveň, dostačuje. Pokud ovšem otevřete hodně karet nebo oken prohlížeče a navíc prohlížíte složitější a hodně dat obsahující stránky, může se práce zpomalit a objevit se to známé čekání až se to načte. Pokud je to způsobeno otevřením desítek oken, existují jen dvě možnosti: buď fyzicky navýšit kapacitu RAM paměti, nebo některé karty zavřít.

Pokud máte opravdu dostatek RAM a slabší grafiku, existuje řešení v rozumném softwarovém přetaktování grafické karty. “Rozumné” znamená tak, aby systém nepadal nebo karta neshořela. Pokud použijete tento nástroj, důrazně doporučuji použít nástroj přímo od výrobce grafické karty.

Další možností a lepší je použít podobný software, který používám já. Na jehož konkrétní verzi tu nebudu zadarmo dělat reklamu. U mě je to součást balíčku nástrojů koupených přímo s antivirem a je určená pro hráče. Zde můžete vybrat aplikace, které budou přednostně “nadopované” maximálním výkonem, který váš počítač může nabídnout, aniž by docházelo k padání nebo přehřívání některé komponenty.

Takových programů existuje celá řada, takže si zkuste najít a vybrat a nejlépe zakoupit ten, který na Vašem počítači umožní místo hry zrychlit Chrome nebo jiný prohlížeč a který Vám bude nejvíce vyhovovat.
Toto je nejjednodušší a určitě nejlevnější řešení handicapu levnějších grafických karet, alespoň já jsem na lepší nepřišel.

1