Chyba v komerčním softwaru nebo záměr ?

25. 10. 2023 1 Od Jan Novák

Jako statisíce jiných uživatelů jsem si kdysi stáhl program TotalAdblock, který opravdu blokuje reklamy a funguje to. Tak se dostanete na stránky, které vám nabídnou TOTALAV, tedy antivir a ten již přes celkem přijatelnou cenu není úplně zdarma a skládá se z dalších dokupovatelných komponent. Ve výsledku vyjde cenově asi jako průměrný antivir.

Bonus spočívá ovšem v tom, že s koupí každé licence na jakoukoliv komponentu dostanete určitý počet licencí na TOTALAV zdarma a můžete je, pokud je nevyužijete sami, rozdat kamarádům a známým spolu s dobrou recenzí, že to opravdu funguje (našlo to i hrozby, které nenašel Norton360 a další antiviry, to je pravda). Ovšem tento software jsem již minimálně dvakrát nainstaloval kompletní vč. VPN atd. a vždy nějakou dobu pracoval bez jakýchkoli problémů. Mimo jiné dokáže počítač relativně rychle proskenovat.

Výhodou je VPN síť, která vás v ČR pustí i tam, kde je VPN zakázané, a že je toto také VPN, obvykle nerozpoznají. Pokud ano, stačí to zkusit znovu a některá IP adresa se brzy dostane tam, kam nesmí, a ochrana proti VPN ji nepozná.

Problém je v tom, že vždy jsem musel program odinstalovat, protože právě jeho VPN zablokovala přístup všech programů kromě funkce kontrolující ve Windows (10) připojení k internetu. Takže počítač se ocitne ve stavu, kdy ikona vpravo dole ukazuje a píše, že je počítač připojen k internetu. Nicméně žádná aplikace se nepřipojí a v ideálním případě pouze připomene, abyste zkontrolovali, zda spojení neblokuje firewall.

Jediné 100% řešení je aplikaci kompletně odinstalovat. Pak si samozřejmě můžete nainstalovat znovu, to už záleží na každém jedinci. Pokud VPN používat nebudete, je možné i to, že na tento problém vůbec nenarazíte.

Já jsem na něj narazil před chvíli, kdy jsem VPN používal, a v momentě, kdy jsem kliknul ve VPN na DISCONNECT, VPN se odpojila, ale nefungovalo ani normální připojení. Zajímavostí je, že v tomto stavu jsem zkusil VPN zapnout a přes tu internet fungoval pro všechny aplikace, ale to nechcete.

Takže nevím, zda je toto neodstraněná chyba v tomto softwaru nebo nějaký nekalý záměr, uživateli toto provést. Power Eraser v antiviru Norton tentokrát dokonce našel soubor se střední úrovní rizika a odstranil jej.

Tímto neříkám, abyste program nekupovali nebo nepoužívali, protože předpokládám, že nejde o záměr a spíše je to chyba nebo mezera v zabezpečení VPN, která toto může a nemusí způsobit nebo tvoří mezeru v zabezpečení, která umožní to udělat jiné, patrně vzdálené aplikaci od někoho, kdo o mezeře ví.

Nejsem bezpečnostní expert na IT, pouze webmaster a administrátor serveru, a nemohu tedy vědět vše (to nikdo ne zvlášť, dokud to nezjistí). Takže tímto bych asi skončil s tím, že program doporučuji řekněme s varováním, že tohle se stát může, nicméně odinstalace to snadno vyřeší. A samozřejmě, pokud máte v počítači víc práce nejen hry a nejste bezdomovec vlastnící pouze notebook a stan, důrazně doporučuji používat více úrovní zabezpečení než jen jeden antivirový program.