To je slabý. vs Neberte to, zničí Vás to !

4. 10. 2023 0 Od Jan Novák

Rating: 4 out of 5.

Posuňme se v mém konkrétním případě naordinovaného náhradního léku ze současnosti na začátek.

Když už mi byl na tu samou věc během krátké doby doporučen a následně napsán již 3. jiný lék, zeptal jsem se lékaře, zda to náhodou není další opiát, načež jsem dostal nepřímou odpověď: “Nebojte se, to je slabý, to můžete normálně užívat podle potřeby.”

To mě víceméně uklidnilo a usoudil jsem, že to není žádný “driák”, ale něco jako silnější Guajacuran.
Po vyzvednutí léčiva v lékárně jsem přišel domů a vzal si jednu tabletu. Trochu mě zarazilo, že je vydrážkována na rozlomení až na 4 čtvrtky (byla 4 mg verze). To zrovna slabé léky obvykle nebývají. Ale uvedená maximální dávka 60 mg za den u dospělého člověka mne zase uklidnila.

Nicméně účinek netrval dlouho a bolest se vrátila, vzal jsem si tedy další tabletu a tak dávkování postupně zvyšoval. Časem jsem začal kašlat. Udělal jsem si tedy test na COVID-19 s negativním výsledkem. Postupně jsem měl i příznaky angíny, kdy mne to nutilo ke kašli a zadýchával jsem se strašně moc. Nebyl jsem schopen vyjít ani do 2. patra. Antibiotika samozřejmě nepomohla.

Mezitím se stala ta nepříjemná událost, kdy jsem jeden den jednal naprosto viditelně zmateně a nelogicky, což byl nakonec asi nejvážnější vedlejší účinek. Tyto projevy byly nejen tento den, ale předtím mnohem slabší. Do té doby jsem si sice uvědomoval, že něco není v pořádku, ale nespojoval jsem si to přímo s lékem Sirdalud. Spíše jsem přemýšlel, jestli jsem se opravdu nezbláznil. Nicméně můj lékař byl na dovolené, a situaci nebylo moc s kým konzultovat.

Začínalo mi být jasné, že něco je špatně. A tak jsem na cestě na hřbitov, ale nebyl jsem si jistý, co. Vzpomněl jsem si, že mi nedávno zvedla telefon lékařka, která slouží jen některé dny, a řekla mi, že mi Sirdalud nenapíše a abych to nebral, že mě to zničí. Ale neřekla přímo proč.

Začal jsem tedy hledat na internetu a komunikovat s umělou inteligencí GTPchat a Bard od GOOGLE. Brzy bylo vše jasné. Lék jsem vysadil, a po necelých 48 hodinách odezněla původní bolest zad i vedlejší příznaky. Mezi ně patřilo i velké zesílení účinku léků, které jsem jinak užívalo a způsobovalo tak nevědomé předávkování.

Nebýt toho, že jsem v tomto stavu způsobil někomu nechtíc škodu, byl by problém vyřešen. Takto se mi v tom lepším případě “jen” hodně prodraží.

1