Státní pohřeb pohřeb pro Karla Schwarzenberga je pravděpodobný, vše záleží na rodině

13. 11. 2023 0 Od Jan Novák

Karel Schwarzenberg, známý český politik a bývalý ministr zahraničí, zemřel ve věku 85 let. Jeho úmrtí bylo oznámeno v neděli 12. listopadu 2023. Schwarzenberg byl důležitou osobností v přechodu České republiky od komunistického režimu k demokracii. Jeho smrt potvrdil jeho dlouholetý politický spojenec a ministerstvo zahraničí. Schwarzenberg, člen významné evropské šlechtické rodiny, byl také čestným předsedou liberálně-konzervativní strany TOP 09.

Karel Schwarzenberg, prominentní český politik a bývalý ministr zahraničí, který se zasloužil o demokratizaci České republiky, zemřel nedávno ve Vídni po dlouhé nemoci ve věku 85 let. Připravuje se mu státní pohřeb, což odráží jeho významnou roli v české politice. Poslanecká sněmovna vyjádřila Schwarzenbergovi úctu minutou ticha a připravila pro veřejnost kondolenční knihu v Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí, které Schwarzenberg vedl.

Záležitost státního pohřbu je však stále ve fázi plánování a bude záviset na přáních a vůli Schwarzenbergovy rodiny. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) zdůraznil, že český stát a sněmovna mají ambici, aby pohřeb měl státní atributy, ale je důležité respektovat přání rodiny. Karel Havlíček, stínový premiér a první místopředseda opozičního hnutí ANO, také vyjádřil, že Schwarzenbergova památka bude důstojně uctěna v Poslanecké sněmovně a zdůraznil význam Schwarzenberga pro Českou republiku, zejména jeho přínos při prosazování zájmů země krátce po sametové revoluci.

1