aktivistska Greta Thunberg

Zatčení Grety Thunbergové při pro-Palestinské demonstraci

12. 5. 2024 Vyp Od Kassandra

V sobotu došlo k zatčení známé švédské aktivistky Grety Thunbergové během demonstrace na podporu Palestiny ve městě Malmö. Thunbergová byla viděna, jak spolu s dalšími protestujícími blokuje přístup k místu konání hudební soutěže Eurovision. Demonstranti, odění do tradičních palestinských šátků, vyjadřovali nesouhlas s účastí izraelské zpěvačky Eden Golanové na této populární kulturní akci.

Aktivistka Thunbergová, známá svou neústupností v otázkách sociální spravedlnosti, prohlásila, že nelze přehlížet účast státu, který je obviněn z vážných přestupků, na takovém veřejném podiu. “Pokud Eurovision dokáže vyloučit státy za nepřijatelné chování, mělo by stejně postupovat i v případě Izraele,” uvedla Thunbergová před svým zadržením, odkazujíc na vyloučení Ruska po jeho invazi na Ukrajinu.

Protest, který se konal během finále soutěže, byl vyostřen nedávnými válečnými událostmi v Gaze, což zesílilo emoční náboj situace. Eden Golanová, izraelská zpěvačka, stála ve středu kontroverze nejen kvůli svému původu, ale i díky jejímu hudebnímu repertoáru, který odkazuje na nedávné konflikty v regionu.

Soutěž Eurovision, která se tento rok konala ve švédském Malmö, se neobešla bez politických kontroverzí. Švýcarský zpěvák Nemo, který soutěž vyhrál, převzal trofej po emocionálně nabitém večeru, který reflektoval nejen umělecké, ale i politické napětí.

Toto zatčení připomíná, že Eurovision je nejen oslavou hudby, ale stává se i platformou pro vyjádření politických a společenských názorů. Otázky týkající se toho, jak velké mezinárodní události mohou ovlivňovat politické dialogy, zůstávají otevřené.