USA, UK a Nizozemsko podnikli v noci koordinovaný vzdušný úder proti Husíjům na území Jemenu

12. 1. 2024 0 Od Jan Novák

Tito povstalci údajně dle svého tvrzení v koalici s HAMÁSem a na jeho podporu od Listopadu 2023 útočili pomocí dronů a raket s plochou dráhou letu, kterými je vyzbrojil Írán na Izrael a lodě v Rudém moři. Oproti jejich tvrzení, že útočí pouze na Izraelce a lodě plující do Izraele, ve skutečnosti napadli i plavidla, která neměla s Izraelem nic společného. Severoatlantická aliance již minulý týden varovala, že pokud útoky ihned neukončí, provede odvetná opatření, aby důležitou lodní trasu efektivně ochránila.
Jedním z těchto opatření byl v noci na dnešek předem neohlášený úder z letadel, lodí i ponorek na vojenské cíle Husíjů v Jemenu, terčem útoku byly především odpaliště raket, místa, odkud startují drony, a radarová síť v Jemenu, která je pod jejich kontrolou.
USA, UK a Nizozemsko udeřili na Husíjské pozice pomocí letadel a raket odpalovaných z lodí i ponorek v Rudém moři kde nadále hlídkuje Britské námořnictvo, které již před touto akcí poskytovalo částečnou ochranu před útoky proplouvajícím lodím.
Proti úspěšnému úderu několika států NATO ostře protestoval Írán, Hizballáh, HAMÁS, Moskva a další teroristické státy a organizace. Husíjové prohlásili, že za NATO za útok zaplatí vysokou cenu. Rusko, které samo vede dobyvačnou válku a dopouští se řady válečných zločinů na Ukrajině, svolalo na dnešních 16:00 h radu bezpečnosti OSN.
Spojené státy a jejich spojenci varovali Husíje již před týdnem, že pokud svoje útoky ihned nezastaví, budou čelit následkům. Husíjové po úderech NATO prohlásili, že mají v úmyslu v útocích pokračovat, před čímž byli opět předem varováni v tom smyslu, že Severoatlantická aliance nechce zvyšovat napětí v oblasti, ale pokud budou Husují na úder reagovat a neupustí od svých útoků, povede proti nim další vojenské akce.

1