Schopnost, neschopnost, zbraně nebo zrada ? Rusové nevědí.

16. 5. 2023 0 Od Jan Novák

Ruské letectvo nedávno utrpělo jednu ze svých nejvážnějších porážek od začátku války. V neděli bylo hlášeno, že v Brjanské oblasti došlo v sobotu k tragické ztrátě osmi letadel a osmnácti mužů, což představuje obrovský úder pro tuto jednotku. Situace je nyní velice kritická a je zapotřebí naléhavého vyšetřování, aby se odhalily příčiny této tragédie a přijaly opatření, která by podobným událostem mohla v budoucnu předejít.

Odborníci a média spekulují o různých možnostech, jako je diverzantská akce, útok z území Ukrajiny nebo nasazení moderních západních zbraní. Informace od oficiálních zdrojů jsou stále omezené, a tak se musíme spoléhat především na ruské vojenské analytiky a média. Podle nich ruské letectvo zažilo osudnou “černou sobotu”, když ztratilo dva vrtulníky Mi-8, stíhací bombardér Su-34 a stíhačku Su-35 v Brjanské oblasti. Všechny tyto stroje byly součástí jedné letecké skupiny. Suchoje měly provést údery na pozemní cíle v sousední Černihivské oblasti, zatímco vrtulníky Mi-8 byly vybaveny systémy elektronického boje Ryčag a měly rušit nepřátelskou protivzdušnou obranu. Žádný ze strojů se nevrátil na letiště a všichni členové posádek zahynuli. Podle zdrojů deníku Kommersant byl minimálně jeden vrtulník sestřelen raketou. Oficiální orgány zatím potvrdily ztrátu jednoho Mi-8 a Su-34, ale ministerstvo obrany se nevyjádřilo k incidentům u hranic s Ukrajinou.

Hlavní otázkou zůstává, jak k těmto událostem došlo. Podle portálu Agentstvo existují tři hlavní varianty: útok diverzní skupiny operující na území Ruska, selhání protivzdušné obrany nebo útok raketami vzduch-vzduch. Již v sobotu se začalo veřejně hledat diverzantská skupina. Někteří komentátoři spekulují, že ztráty mohly být způsobeny ukrajinskými vojáky vyzbrojenými přenosnými systémy Stinger. Ty jsou pro Rusy povědomé z afghánského konfliktu, kde mudžáhidé vyzbrojení CIA sestřelovali jejich vrtulníky. Další odborníci se však domnívají, že minimálně jeden vrtulník byl zasažen silnější raketou.
(doprovodný obrázek je ilustrační a nepochází z bojů na Ukrajině)

1