Rusko je ve válce s Wágnerovci, ti táhnou na Moskvu, zasáhl Lukašenko

24. 6. 2023 0 Od Jan Novák
Přečíst česky
Читайте українською

Vojska Wagnerovy skupiny překročila hranice Ruska a je u Rostova na Donu, v Rostově a Moskvě se pohybuje také Ruská armáda s těžkou technikou a poměrně zmateně zde rozmisťuje kontrolní stanoviště a různé typy zátarasů. Prigožin prohlásil, že ho nikdo nezastaví. Všechny bezpečnostní složky Ruské federace jsou v nejvyšší pohotovosti a veřejné budovy a úřady, především Kreml, jsou přeřejnost uzavřeny. Prigožin požaduje, aby za ním Evžen Šojgu a Gerasimov přijeli do Rostova na Donu.

9:20 Wágnerovci obsadili město Voroněž a postupují směrem na Moskvu bez většího odporu.
9:40 Prigožinovi jsou již na předměstí Krasnodaru a Volgogradu. Na cestě jim nikdo neklade žádný odpor. 9:55 Brzy budeme mít nového prezidenta,” reagovala na Putinovo prohlášení Wagnerova PMC”. Mezitím jednotka Bouře Z, která bojuje na Ukrajině, podpořila Prigožina a je připravena se k převratu připojit. 11:15 Kadyrov přislíbil, že je připraven pomoci Putinovi potlačit vzpouru Wagnerovců a části Ruské armády.
12:00 Ministryně obrany Černochová označila situaci v Rusku za počátek občanské války.
23:00 Do situace se vložil Lukašenko na základě předchozího rozhovoru s Putinem se domluvil s Prigožinem o jeho takzvané Wagnerovy armády, to Prigožin následně nařídil.

Podrobnosti doplňujeme online.

Připravujeme podrobnosti