Izraelci provedli údery v Sýrii po zasažení školy v Ejlatu

10. 11. 2023 0 Od Jan Novák

V důsledku včerejšího incidentu ve městě Ejlat, kde došlo k útoku bezpilotního prostředku na školu, provedlo Izraelské letectvo v noci na pátek údery v Sýrii. I když armáda židovského státu nezveřejnila podrobnosti o konkrétních cílech těchto úderů, podnikla opatření jako reakci na zmíněný incident.

Podle izraelské armády je syrský režim plně zodpovědný za teroristické aktivity prováděné ze syrského území. Izraelská armáda zasáhla organizaci, která provedla útok dronem, ale neupřesnila její název.

Přístavní město Ejlat se nachází na jihu Izraele u Rudého moře, zhruba 400 kilometrů od syrského území.

V minulém týdnu dopadl bezpilotní prostředek na školu v Ejlatu, což způsobilo zranění šesti osob, buď kvůli kouři nebo šoku.

Dříve oznámila izraelská armáda úspěšný zachyt raket mířících na izraelské území v oblasti Rudého moře, do kterého Izrael má přístup právě přes přístav Ejlat.

V posledních týdnech byly na Izrael opakovaně vysílány rakety a drony jemenskými povstalci Húsíové, kteří mají podporu od Íránu. Doposud byly všechny tyto útoky buď sestřeleny, nebo nedoletěly do cíle. Húsíové jsou součástí “osy odporu” proti Izraeli, která kromě palestinského hnutí Hamás zahrnuje také íránsky podporované šíitské muslimské frakce v Iráku a libanonskou skupinu Hizballáh.

Izraelci provedli údery v Sýrii po zasažení školy v Ejlatu
1