EU před zasedáním valného shromáždění OSN stáhla svoji výzvu k příměří v Gaze

27. 10. 2023 0 Od Jan Novák
2
1

Komuniké EU, které bylo zveřejněno po čtvrtečním zasedání v Bruselu, následuje po několika neúspěšných pokusech Rady bezpečnosti o přijetí rezoluce o válce mezi Izraelem a Hamásem. Namísto původního příměří EU vyzývá jen umožnění přístupu humanitární pomoci do válečné zóny v Gaze.

Jordánský ministr zahraničí Ayman Safadi řekl diplomatům shromážděným v aule OSN, že “kolektivní tresty nejsou sebeobranou”.

Více než 2 miliony lidí v Gaze prožívají prohlubující se humanitární krizi, zesílenou každodenními nálety a izraelskou blokádou paliva.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan uvedl, že žádosti o příměří nejsou “pokusem o mír”, ale “pokusem svázat Izraeli ruce v sebeobraně, což mu brání eliminovat obrovskou bezpečnostní hrozbu pro naše občany”.

“Pozemní čistící operace začne, až ve chvíli, kdy budou zajištěny vhodné podmínky. Tyto podmínky jsou složité, protože kampaň je také složitá. Vojáci jsou připraveni,” řekl Gallant v Tel Avivu.

Nezmenšenou intenzitou pokračují především noční letecké údery izraelského letectva na území Gazy, kde se snaží zničit co nejvíce cílů používaných teroristy z Hamásu.



1
1