Americký strategický bombardér B21-Raider

28. 11. 2023 0 Od Jan Novák

Nedávno proběhl zkušební let nového amerického strategického bombardéru B21-Raider, je po 30 leté pauze nástupce modelu B2 a je tedy mimo jiné schopen nést jak konvenční tak jadernou munici.
USA si tentokrát nenechali ukrást technologická tajemství a ani Čína nebo kdokoliv jiný kromě USA neví jak přesně stroj funguje, jaké má parametry ani jaké byly při výrobě použity nové materiály, což je samozřejmě samo o sobě strategickou výhodou a to patrně na poměrně dlouho, protože není příliš pravděpodobné, že by v blízké budoucnosti někdo dostal šanci například stroj sestřelit a prozkoumat.

Výrobce Northrop Grumman stroj poprvé představil loni v prosinci, nicméně první alespoň zveřejněný zkušební let proběhl teprve nedávno a nyní probíhají intenzivní a podrobné letové zkoušky, které mají potvrdit, že bylo dosaženo předpokládaných vlastností podle počítačových modelů v praxi.

Americké vzdušné síly zatím objednaly 100 kusů tohoto bombardéru, cena nebyla zveřejněna, ale podle neoficiálních odhadů může být současná cena jednoho kusu až 750 000 000 USD což je v přepočtu přes 17 miliard CZK.
Nicméně vzhledem k objednávce 100 ks strojů je evidentní, že tato cena je pro americké letectvo za tuto špičkovou technologii přijatelná.