Zemi zasáhne silná Sluneční bouře

29. 11. 2023 0 Od Jan Novák

Vědci upozorňují na blížící se sluneční bouři, která by mohla zasáhnout Zemi již tento čtvrtek, 30. listopadu. Tento fenomén, monitorovaný americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), může vyvolat výrazné narušení rádiových a GPS signálů v důsledku nedávno zaznamenaných erupcí na povrchu Slunce.

Tyto erupce, spojené s obrovskými a náhlými výrony energie, jsou považovány za příčinu nadcházející geomagnetické bouře. Nedávné pozorování ukázalo na Slunci významné skvrny, což je indikátor potenciálního výskytu slunečních bouří. Vědci z NASA poznamenávají, že nedávná sluneční aktivita dosáhla téměř maximální hodnoty ve své kategorii, s erupcemi klasifikovanými téměř na nejvyšší úroveň M9,8.

Důležitou roli v monitorování hraje také Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), který předpovídá, že první vlna sluneční bouře dorazí na Zemi ve čtvrtek. Očekává se, že tato bouře bude mít slabší intenzitu, ale v pátek by mohla následovat středně silná bouře. Tyto události by mohly vést k polárním zářím ve vyšších zeměpisných šířkách.

Sluneční skvrny, nedávno zachycené na snímcích z družice NASA Solar Dynamics Observatory, dosahují obrovských rozměrů a jsou považovány za největší za současný sluneční cyklus, který trvá přibližně 11 let. Velikost těchto skvrn překračuje 190 tisíc kilometrů, což je více než patnáctkrát průměr naší planety.

Předpokládá se, že dopady této sluneční bouře mohou zahrnovat narušení komunikačních sítí, zejména v oblastech blízko zemských pólů. I přesto, že se očekává relativně slabší intenzita bouře 30. listopadu, je důležité sledovat aktuální vývoj a případná doporučení odborníků, aby byla minimalizována potenciální rizika spojená s tímto kosmickým jevem.