blank

Dokonale zabalené zboží nemusí znamenat nepoškozené

5. 6. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

V zimě i teď, když je teplo, se mi osvědčil jeden výrobek, jehož výrobce záměrně nebudu uvádět, protože jeho produkty považuji za velmi kvalitní a cenově dostupné i pro domácí použití, přestože, nebo právě proto, že provedení odpovídá spíše využití v profesionálním sektoru.

Jedná se konkrétně o “vysoušeč”, respektive topení a ventilátor v jednom, které nezabírá moc místa, ale umí jak vysušit například mokré stěny, tak velmi rychle vytopit jakýkoliv prostor. Je to jednoduché zařízení, což ho činí poměrně spolehlivým. Má funkci samostatného ventilátoru, topení 1 kW nebo 2 kW a nastavitelný bimetalický termostat. Tam bych měl jedinou výhradu – knoflíky přepínání a termostatu jsou vyrobené z plastu, který při nejvyšším výkonu měkne, ale zatím se žádný kus nepoškodil natolik, aby to způsobilo poruchu. Je také vhodné občas pootočit termostat, protože dva kilowatty jsou poměrně dost a pokud zůstává v jedné poloze, teoreticky hrozí, že se kontakty termostatu v této poloze spečou. To je opět jen teoretická prevence na základě toho, že po delším provozu na 2 kW přenastavení termostatu cvaklo o něco hlasitěji než obvykle.

Mám více než 10 ks tohoto výrobku a zatím všechny fungují bez problému, až na jediný, jehož ventilátor je asi díky špatnému ložisku hlučnější a někdy lehce chrastí, ale to se samozřejmě může stát a je to vzhledem k počtu zakoupených kusů zanedbatelná poruchovost. Řada výrobků má mnohem vyšší procento závad a mnohem vážnějších (tedy způsobujících nefunkčnost produktu).

O čem jsem chtěl především napsat, je trochu absurdní objev. Přestože jeden z kusů přišel zabalený do dvou krabic, tedy jedné větší a v ní originální, pečlivě obalené klasickým napůl skartovaným kartonem z krabic (asi víte, co myslím, nevím, jak to nejlépe nazvat, ale k balení se to používá běžně).

Paradox je v tom, že po rozbalení této i originální krabice jsem si všiml, jak je vidět na obrázku, že zadní plechová stěna této “kostky” je doslova prošlápnutá nebo prokopnutá. Na funkci to nemá vliv a plech lze snadno při troše šikovnosti srovnat v domácí dílně nebo i bez ní – ovšem tím samozřejmě ztratíte záruku na celý výrobek. Já to i tak asi udělám, protože je to jednodušší než reklamace a dílnu na to mám a nářadí také, a jako elektrotechnik mj. vyučený plech opravdu snadno srovnám, nikoliv z estetických důvodů, ale protože takto je motor ventilátoru, který je k němu přišroubovaný, o kousek blíž topným tělesům a to by časem mohlo snížit jeho životnost.

Chtěl jsem upozornit na fakt, že výrobek evidentně nebyl poškozen při dopravě, ale již takto zabalen. Přestože závada je na první pohled viditelná, jak jsem psal, stát se může a lze to v továrně a provozu přehlédnout. Poučení, které z toho plyne, je, abyste si každé zboží po doručení zkontrolovali i na takto viditelné poškození, přestože obal byl nepoškozený a vše bylo velmi pečlivě a originálně zabaleno jak z továrny, tak od dodavatele.

Mimochodem, já tyto “kostky” používám jako topení i ventilaci, která v létě dokáže dost ušetřit na klimatizaci tam, kde to bez ní nejde nebo je opravdu hodně horko. Více těchto “kostek”, pokud jsou správně rozmístěné, totiž snadno žene vzduch z chladnějších míst, jako může být jedna nebo dvě klimatizované místnosti, či okna do stinnějšího prostředí, například v zahradě pod stromy, kde není takové vedro jako například na straně do ulice, kde je typicky asfalt, beton apod. a tedy mnohem tepleji.

Klimatizace má totiž spotřebu obvykle 2-3 kW, tento ventilátor, pokud běží jenom jako ventilátor, má spotřebu 14 W a to je dost podstatný rozdíl, hlavně vzhledem k cenám elektřiny dnes.