Střelec na filozofické fakultě zabil 15 lidí i sebe a více než 20 lidí zranil

21. 12. 2023 0 Od Jan Novák

V Praze došlo k tragické události, která otřásla celou akademickou komunitou i veřejností. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se odehrál krutý akt násilí, kdy čtyřiadvacetiletý student David K., původem z Kladenska, zabil patnáct osob a následně spáchal sebevraždu. Jeho čin nezůstal omezen pouze na univerzitní prostředí; ve stejný den byl nalezen mrtvý i jeho otec, přičemž policie uvažuje o spojitosti těchto dvou tragédií.

David K. byl legálním držitelem několika zbraní. Pátrání po něm bylo vyhlášeno v reakci na násilnou smrt muže v Hostouni u Kladna. Policisté a média spojovali tuto událost s tragédií na filozofické fakultě.

Na fakultě studoval David K. historii, se zaměřením na Polsko, za což byl dokonce oceněn. Profesor Václav Hořčička, vedoucí ústavu, kde David studoval, si na studenta nevzpomínal. Davidova cesta na fakultu však měla být původně na přednášku v Celetné ulici. Důvody, proč zamířil do budovy na Náměstí Jana Palacha, nejsou známy.

Informace naznačují, že David měl psychické problémy. Na sociálních sítích zveřejňoval zápisky, které mohly nasvědčovat jeho plánovanému činu. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že se mohl inspirovat podobnou událostí v zahraničí.

Policie, po potvrzení Davidovy identity jako střelce, uzavřela okolí fakulty a provedla evakuaci. Část studentů se zabarikádovala v učebnách, jiní našli útočiště na střeše.

Motiv této střelby je stále nejasný. David Kozák, který absolvoval bakalářské studium historie a pokračoval v magisterském programu, zanechal po sobě otázky, na které možná nikdy nebudou odpovědi. Jeho čin zasáhl mnoho životů a zanechal hlubokou ránu v srdcích mnoha lidí.

(obrázek je ilustrační koláž vytvořená generativní AI)

1